Múzeumaink

2015.06.04. 13:21

meghivo_szamp_szimpozium_3.jpg

A témához kapcsolódóan 5 előadást hallgathatunk meg, majd rövid szünet után kerekasztal beszélgetés lesz az előadókkal, valamint Aba Lehel főépítésszel, és Vincze Ottó szentendrei képzőművésszel.

meghivo_szamp_szimpozium2.jpg

A szimpózium szervezésével célunk a jelen helyezet feltárása, értékelése, a "hogyan lehet másképp?" témakörén belül a magyarországi és a külföldi gyakorlatok, példák megismerése, megismertetése. Reményeink szerint a szimpóziumon elhangzottakkal segítjük Szentendre közterületein - a mai kor szellemiségének megfelelő - megújulást, felfrissülést.

Előadóink:

  • Szalai András DLA, építész, művészettörténész BME Építészettörténeti Tanszék_vitaindító                 előadás_Szentendre nemrégiben felújított Dumtsa korzója, és a felújításra váró Dunakorzó
  • Dajka Péter építész, Puhl és Dajka Építésziroda _ Szentendre Dunakorzó
  • Wallner Krisztina tájépítész, Tilia Bt. _Füred Balatonpart
  • Szohr Gábor tájépítész, Újirány Csoport_ Közösségi tervezési projektek_Bp. Teleki tér
  • Kukucska Gergő építész, BME Urbanisztika Tanszék, Város és Folyó Egyesületet, D1618              Műhely_Ideiglenes eszközök hosszú távon. Spontán város.

A szimpózium a SZAMP és Szentendre Város Önkormányzatának közös szervezésében kerül megrendezésre. A rendezvény fővédnöke: Gyürk Dorottya kulturális és turisztikai alpolgármester.

Szeretettel várjuk szombaton!

Szentendre városvezetése új kulturális koncepció megalkotására készül, mely remélhetőleg jelentős változást hozhat a város mindennapjainak, és a SZAMP tagjainak életében is. Nem csak városképi jellemzőkben, de leginkább kulturális irányultságban van szükség arculatváltásra. Szeretnénk segíteni a város ez irányú erőfeszítéseit, ezért a SZAMP vezetősége javaslatokat fogalmazott meg az új kulturális koncepció kidolgozásához, valamint 3 alkalomból álló szimpózium megrendezésének ötletével kereste meg Verseghi-Nagy Miklós polgármestert, Sólyomné Gyürk Dorottya kulturális és turisztikai alpolgármestert, és Boda Anna Máriát a Kulturális és Turisztikai Bizottság elnökét.

A javaslatainkat is és a szimpózium ötletét is örömmel vette a város kulturális vezetése, mert úgy ítélik meg, hogy minden jó kezdeményezés, minden használható és integrálható ötlet, őszinte és tartalmas párbeszéd előremutató lehet a jövőt illetően.meghivo_20150321_szoborszimpozium.jpg

A szimpózium tervezett tematikája és időpontjai:

I. SZIMPÓZIUM-SZOMBAT_2015. március 21._1400-1800

Helyszín: MűvészetMalom,

Téma: Ideiglenes vagy végleges?

A Posta előtti szobrok és a szentendrei köztéri művészet jövője

Szimpózium és kerekasztal-beszélgetés

 

II. SZIMPÓZIUM-SZOMBAT_2015. április 18._1400-1800

Helyszín: MűvészetMalom,

Téma: Kulturális intézményrendszer, általános intézményi stratégia, szentendrei múzeumok helyzete

Szimpózium és kerekasztal-beszélgetés

 

III. SZIMPÓZIUM-SZOMBAT_2015. május 16._1400-1800

Helyszín: MűvészetMalom,

Téma: Városarculat, arculati jelek

Szimpózium és kerekasztal-beszélgetés

 

 

Minden alkalommal 5-6 rövid előadás fog elhangozni, majd kerekasztal beszélgetést tervezünk adott témakörben a meghívott előadóinkkal, valamint szentendrei művészek, művészettörténészek bevonásával.

Kedves SZAMP tagok!

Szeretnénk, ha minél nagyobb számban vennének/vennétek részt ezeken a szimpóziumi napokon, hisz a tét nagy: tudjuk-e, akarjuk-e saját véleményünkkel, érdekérvényesítő képességünkkel befolyásolni Szentendre jövőbeni életét?! Megtalálja-e Szentendre saját identitását, vagy továbbra is csak a sodródás az egyetlen lehetséges kimenet?

S Z E N T E N D R E   L E G Y E N   A   K O R T Á R S   M Ű V É S Z E T   F E L L E G V Á R A !

Kérünk tehát minden SZAMP tagot, hogy jöjjön el a SZAMP-SZIMPÓZIUM-ra, és mondja el véleményét!

Az első alkalom e hónap 21.-én lesz köztéri szobor témakörben. Van mit körbejárnunk, nem véletlen a témaválasztás. A felkészülés érdekében mellékeljük Mélyi József művészettörténész „Turul a láthatáron” című, az artmagazin on-line oldalán 2011-ben megjelent cikkének linkjét, amolyan vitaindítóként:

A link: http://artmagazin.hu/artmagazin_hirek/turul_a_lathataron.1464.html

ELŐADÓK:

  • Farkas Zsófia szobrászművész
  • Wehner Tibor művészettörténész
  • Kertész László művészettörténész
  • Mélyi József művészettörténész
  • Pál Tamás közgazdász

 

PÓDIUMBESZÉLGETÉS:

Levezeti: Mélyi József művészettörténész

Résztvevők: az összes előadó + Aknay János képzőművész, Deim Pál képzőművész, eF Zámbó István képzőművész

Várjuk Önöket/várunk benneteket!

Gyertek és mondjátok el véleményeteket!

Köszönettel: a SZAMP vezetősége

Pauli Anna, Regős Anna, Regős István, Mélyi József, Vincze Ottó, Vinkler Zsuzsanna, Johan van Dam, Dajka Péter, Szondy Adrea, B. Szabó Veronika

Dunakorzóra tervezett, A Hold és a Nap címet viselő új köztéri alkotás, melyet Nagy Kristóf és Vadász György jegyez.
A vélemények összegzése után született a mellékelt állásfoglalás

A TERV!

Szeretettel várjuk a SZAMP tagjait 2014. június 11-én 17  órától a MűvészetMalomba, ahol aCzóbel, egy francia magyar kiállításban Barki Gergely kurátor ingyenes tárlatvezetésen mesél legfrissebb kutatási eredményeiről!

Czóbel Béla (1883-1976) kalandos életútja során többször költözött, menekült, időnként képeinek nyoma veszett.  Ugyanakkor képeit már fiatal művészként is értékesíteni tudta, voltak, akik kifejezetten gyűjtőivé váltak Párizsban, Hollandiában, Berlinben vagy az Egyesült Államokban.  Ennek következtében csupán az életmű egy részét ismerjük.
A Ferenczy Múzeum által felkért kurátorok kutató és szervezőmunkájának köszönhetően most több olyan mű is megtekinthető, amelyet a magyar közönség eddig alig, vagy soha nem láthatott. A csaknem 200 összegyűjtött festmény, grafika között találkozhatunk a párizsi Pompidou Központ, egy neves chicagói magángyűjtő kincseivel, vagy olyan Hollandiában festett alkotásokkal, amelyek 100 éve nem szerepeltek sem magyar, sem külföldi kiállításon. Amikor a kurátorok a bernriedi Buchheim Museumot megkeresték egy konkrét mű miatt, kiderült, hogy Czóbel expresszionista korszakából további három – a szakma számára sem ismert - festményt is őriznek. Más meglepetésben is részesülhetnek majd, ha elfogadják meghívásunkat, hiszen egy a Czóbel Múzeum gyűjteményében őrzött, de Hollandiában festett kép hátoldalán az előkészületek során előkerült egy vörös festék által rejtett, ismeretlen alkotás is.  A tárlatvezetésen részletesen is megismerhetjük ezeket a kutatási eredményeket, de az is kiderül, miként határozta meg Barki Gergely művészettörténész egy kép alkotásának időpontját a korabeli meteorológiai jelentések alapján.

Kérjük, egy válaszlevéllel - marianna.berenyi@femuz.hu e-mail címre - jelezze részvételi szándékát!

Tisztelettel: Berényi Marianna