Szeretettel várjuk a SZAMP tagjait 2014. június 11-én 17  órától a MűvészetMalomba, ahol aCzóbel, egy francia magyar kiállításban Barki Gergely kurátor ingyenes tárlatvezetésen mesél legfrissebb kutatási eredményeiről!

Czóbel Béla (1883-1976) kalandos életútja során többször költözött, menekült, időnként képeinek nyoma veszett.  Ugyanakkor képeit már fiatal művészként is értékesíteni tudta, voltak, akik kifejezetten gyűjtőivé váltak Párizsban, Hollandiában, Berlinben vagy az Egyesült Államokban.  Ennek következtében csupán az életmű egy részét ismerjük.
A Ferenczy Múzeum által felkért kurátorok kutató és szervezőmunkájának köszönhetően most több olyan mű is megtekinthető, amelyet a magyar közönség eddig alig, vagy soha nem láthatott. A csaknem 200 összegyűjtött festmény, grafika között találkozhatunk a párizsi Pompidou Központ, egy neves chicagói magángyűjtő kincseivel, vagy olyan Hollandiában festett alkotásokkal, amelyek 100 éve nem szerepeltek sem magyar, sem külföldi kiállításon. Amikor a kurátorok a bernriedi Buchheim Museumot megkeresték egy konkrét mű miatt, kiderült, hogy Czóbel expresszionista korszakából további három – a szakma számára sem ismert - festményt is őriznek. Más meglepetésben is részesülhetnek majd, ha elfogadják meghívásunkat, hiszen egy a Czóbel Múzeum gyűjteményében őrzött, de Hollandiában festett kép hátoldalán az előkészületek során előkerült egy vörös festék által rejtett, ismeretlen alkotás is.  A tárlatvezetésen részletesen is megismerhetjük ezeket a kutatási eredményeket, de az is kiderül, miként határozta meg Barki Gergely művészettörténész egy kép alkotásának időpontját a korabeli meteorológiai jelentések alapján.

Kérjük, egy válaszlevéllel - marianna.berenyi@femuz.hu e-mail címre - jelezze részvételi szándékát!

Tisztelettel: Berényi Marianna

A bejegyzés trackback címe:

https://szamp.blog.hu/api/trackback/id/tr556295987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása