Tavaly októberben mondott le a Művészeti Tanács vezetéséről Farkas Ádám szobrászművész, miután személyesen is felelősnek érezte magát a MűvészetMalom körül kialakult áldatlan helyzet miatt.
Ezzel egy időben a Szentendrei Alkotóművészeti Platform (Platform) is kezdeményezte egy új, más alapokon való Művészeti Tanács felállítását. Ugyanakkor januárig látszólag nem volt előrelépés az ügyben. Január közepén a város honlapján megjelent a felhívás, amelyben az újonnan felálló Művészeti Tanács tagságára lehetett jelentkezni. Mint kiderült, a Képviselő-testület még decemberben módosította Civil Rendeletének a Művészeti Tanács működését szabályozó részét és ezek a módosítások januártól életbe is léptek.
A gond, hogy a Civil Rendelet Művészeti Tanácsot szabályozó részének módosítása az érintettek bevonása nélkül történt. A Művészeti Tanács feladatköre, összetétele és a tagok kiválasztásának a módja, a változtatott rendeletben nem életszerű, nem szakmai, nem működőképes.
A leírt feladatkör túl szélesre tárt és csapongó, ugyanakkor a Művészeti Tanács tagjainak összetételét, azaz, hogy a tagok milyen szakterületet képviseljenek a Tanácson belül, egy jól meghatározott feladatkörhöz célszerű igazítani. Az önjelöltállítás áldemokratikus megoldás, lehetővé teszi a szakmaiság felülírását, az sem egyértelmű, hogy az ily módon állított jelöltek élvezik-e a helyi művésztársadalom támogatottságát.
A Platform vezetősége, miután széleskörűen tájékozódott a Művészeti Tanács jelöltállítási eljárásával kapcsolatosan, 2012. január 18-án levelet küldött a Polgármester úrnak, amelyben leírtuk, hogy nem értünk egyet a rendeletben foglaltakkal, többekközt az önjelöltséggel, a tagok összetételével, ezért kérjük, a jelöltállítás elhalasztását, valamint lehetőséget a szakmai konzultációra.
Két tagunk Pauli Anna textilművész és Regős István festőművész a Platform állásfoglalásával egyetértve visszaléptek a jelöléstől, indokaikról a hivatalt levélben értesítették.
A Művészeti Tanács tagjainak megválasztására 2012. február 03-án került sor, a nyolc jelöltre leadott érvényes szavazatok száma összesen 14 fő volt. A megválasztott jelöltek: Bakos Lehel építész, Harmat László építész, Pistyur Imre szobrász, Négyessy Katalin gordonkaművész, Mászáros János vállalkozó, Lehoczky János iparművész, (dr. Dietz Ferenc polgármester jelöltje), Páljános Ervin szobrász (Kulturális és Oktatási Bizottság delegáltja).
A Platformnak a Polgármester úrhoz címzett levelét az Oktatási és Kulturális Bizottság 2012. február 07-én már a lezajlott választás után tárgyalta. Az ülésre a Platform személyes meghívást kért, hogy szóban is kifejthessük álláspontunkat, Szondy Andrea és Regős István képviselte a vezetőséget.
A Kulturális Bizottság elnökének Zakar Ágnesnek arra a kérdésére, hogy a Platform miért nem küldött jelölteket, hiszen a lehetőség adva volt, a Platform képviselői a már eddig is hangoztatott érvelésükkel feleltek, azaz, hogy magával a rendeletben foglaltak és az egyeztetés nélkül végig vitt rendeletmódosítás az, amivel nem értünk egyet. Ha tagjaink vállalták volna az jelölést, akkor ezzel legalizáljuk az általunk elfogadhatatlan eljárást illetve rendeletet.
A Kulturális és Oktatási Bizottság tagjai elfogadták a Platform képviselőinak érvelését. Végül Zakar Ágnes a bizottság elnöke azt a javaslatot tette, hogy a Kulturális Bizottság hozzon határozatot, amelyben felkéri a Platform vezetőségét arra, hogy a Művészeti Tanács működését szabályozó rendelettervezetre egy szélesebb körben egyeztetett javaslatot adjon le júniusig, (kértük, hogy e felkérést küldjék el a Platformnak írásban is), amit több bizottságon megfutatnak és a nyári szünet befejeztével szeptemberben pedig a Testület elé tud kerülni. De addig Művészeti Tanácsban betöltetlen két helyet a mostani metódus szerint fogják még meghirdetni.
 
(Továbbiakban olvasható még a Platformnak a dr. Dietz Ferenc polgármester úrhoz írt levele és a Művészeti Tanács működését szabályozó érvényben lévő Civil Rendelet)

A bejegyzés trackback címe:

https://szamp.blog.hu/api/trackback/id/tr624118859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása