A megalakulást követően 2011. május 23-án tartotta első Közgyűlését a Szentendrei Alkotóművészeti Platform, ahol Farkas Ádám az alábbi írásával köszöntötte az egybegyűlteket.
„Képüzenet, tárgyiasult rítus, mágustól elszakadt varázslat, ötödik dimenzióban fogható megszólítás.
Kell hozzá kéz, eszköz, anyag és értő szem.
Ódon, mint maga az emberiség.
Talán pont ezzel a szellemi kapcsolattal nőtte ki magát az ember az állatvilágból.
Talán éppen ezért nem is tudja letenni. Koronként, korszakonként változik ugyan, de a lényeg változatlan, az ember fel kell mutassa önképét, világképét, istenképét. Talán egy ősi egyezség okán, kényszereképpen. Talán, hogy létének jogalapját kőbe, fába, fémbe, rostokba, színekbe, fénybe és árnyékba rögzítse. Talán, hogy beavatódjon, és másokat is beavasson az elmondhatatlan titokba, és talán, hogy misztériuma terében elfogadhatóvá váljon az elfogadhatatlan.
Mivel a művészetnek nevezett foglalatosság változásaival együtt is állandó jelensége az emberi közösségeknek, folyamatnak értelmezhetjük.
Viszont ha folyamat, akkor a jelen csak a múlt és jövő koordinátái között határozható meg, így a múlttudat és a jövőkép függvénye.
Tehát művészet nem létezik ismeret és tudásrendszer, valamint készséghalmaz nélkül.
Az említett rendszer és halmaz csak közösségi közegben sajátítható el.
A mai kor szervezett társadalmaiban az alkotóművészetekhez szükséges tudás ismeretoldala a szervezett oktatásban (kivételesen autodidakta módon) alapozódik meg, és lokális kulturális közegekben, művésztelepek, kollektív műtermek, kivitelező műhelyek, nyári táborok, önszerveződő csoportok, szakmai közösségek szellemi terében teljesedik ki.
A művészlét nagy anakronizmusa, hogy az alkotó aktus jelenhez kötöttségén és magányosságán túl társadalmi terek és időkiterjedések nélkül csupán alvó csíra.
Vannak földrajzi pontok, ahol a környezet, a geológiai adottságok gazdagsága kultúraképző elemmé válnak, és a vonzó élettér kultúrák szerencsés egymásra rétegződését hozza létre. Ilyen hely Szentendre. „
Farkas Ádám

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamp.blog.hu/api/trackback/id/tr973085477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása