VARGA IMRE: CZÓBEL BÉLA (1977)

A Platform nem támogatja a Czóbel-szobor Duna partra való kihelyezését.

 

Javaslat: Ugyanakkor a Platform javasolja, hogy Deim Pál képzőművész, dr. Török Katalin művészeti szakíró, Szikra Renáta művészettörténész és az új főkertész közösen dolgozzanak ki tervet a Czóbel-szoborhoz méltó és illő kertészeti megoldás kialakítására, ilyen pl.: a dr. Török Katalin által felvetett Czóbel Béla hajdani kertjét idéző almafák ültetése a szobor környezetében. Ezzel átfedésben felajánljuk a Czóbel park átfogó rendezését érintő szakmai workshop szervezését, művészek, művészettörténészek, tájépítészek, építészek, kulturális, turisztikai szakemberek bevonását. Az egyeztetések alkalmával egyetértés volt abban, hogy körbe kellene járni Deim Pálnak a Czóbel ház visszaépítésére vonatkozó felvetését. Ez azért is megfontolandó, mivel a Czóbel házat az örökösök annak idején azzal a szándékkal hagyományozták a városra, hogy abból emlékház, illetve fiatal képzőművészeket befogadó helyszín váljon. Az örökhagyók szándékának érvényesítése mellett, ugyanakkor az sem elhanyagolható szempont, hogy a Czóbel kultusz Franciaországban is tetten érhető, így reális esély van arra, hogy a Czóbel ház rekonstrukciója egy közös magyar-francia projekt keretében valósuljon meg, amely új tartalmakkal, új lendülttel tölthetné meg városunk és a franciák közötti kulturális kapcsolatot.

 

Szikra Renáta: A Czóbel szobor és ami körülötte van

A szobrot a felállításkor, mint azt az avatáson készült archív felvételen is láthatjuk, alacsony kőemelvényen helyezték el, ami ma már eltűnt az évtizedek alatt besűrűsödött, eredetileg talajtakaró, de mára szinte áthatolhatatlan falat képező örökzöldektől. Ez a körülmény lényegesen átalakította a szobor látványát, amely jelenleg gyakorlatilag észrevehetetlenül simul be a zöld háttérbe. Pedig a Czóbelt élethűen ábrázoló portrészobrot éppen a posztamens mentette meg attól, hogy groteszk giccs váljék belőle. Ha ugyanis minden eltávolító gesztus nélkül a környező pihenőpadokkal egy szintben helyezték volna el, akkor valószínűleg az ölébe ülve fényképezkedő turisták szuvenír képeinek főszereplőjévé degradálódott volna. Többek között ezért nem támogatná a Platform, hogy a szobrot a Duna korzóra helyezzék át, ahol ugyan valóban többen látnák, ám nem valószínű, hogy az említett okok miatt ez megtisztelőbb, méltóbb hely lenne számára.
A szoboráthelyezés nem elhanyagolható költségeit és kivitelezési nehézségeit is figyelembe véve a legjobb lenne, ha a szobor az eredeti helyén maradna. Egyébként sem véletlen a helyválasztás, hiszen, mint tudjuk, ez a terület volt korábban Czóbel műteremháza és gyümölcsöskertje. A szobor közvetlen környezete viszont radikális átalakításra szorul. A formáját vesztett, elvadult örökzöldeket el kellene távolítani, a posztamenst megtisztítani és kijavítani, mert az állagát az elmúlt évtizedek alatt a növényzet jócskán kikezdte. A 2009-ben megrendezett SZAFT ideje alatt, gerillakertészeti akció keretében kísérletet tettünk „Czóbel kiszabadítására”, és utat vágtunk a bozótba, ami kis folyosóvá szélesítve legalább egyetlen szögből lehetővé tette a szobor megtekintését. Azóta többször igyekeztünk visszaállítani ezt az állapotot, de meglehetősen reménytelen vállalkozásnak bizonyult. Dr. Török Katalin vetette fel, hogy az egykori almáskertre utalva ültessünk almafákat a szobor közelébe, amely szimbolikus gesztusként is, de gyakorlati szempontból is szép megoldás lenne. Akár annak is utánanézhetnénk, milyen fajta alma termett Czóbel kertjében, vagy választhatnánk a ma már ritkaságszámba menő, híres régi almafajták közül. Mindenképpen ehető, igazi termő gyümölcsfát javasolnék, és nem díszfát, nemcsak az autenticitása miatt, hanem mert általánosságban is kívánatos lenne, ha nemcsak szép, hanem hasznos növények kerülnének kiültetésre parkjainkban. A virágzó vagy gyümölcsöt érlelő almafa pompás látvány és kellemes meglepetés az arra sétálóknak. A lombsátor mindenképpen bensőségesebb, intimebb hangulatú teret biztosítana a Czóbel szobor számára, mint a jelenlegi dzsungel állapot.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamp.blog.hu/api/trackback/id/tr83094313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása